Naravno ali zlagano?

V zadnjih letih je beseda naravno postala trendi. Vsi bi imeli naravne šampone, naravne kreme, naravne losijone, naravne kreme za sončenje…

Ko v trgovini stojimo pred izdelki in se odločamo katerega bi izbrali smo bombandirani z besedami kot so “naravno”, “organsko”, “zeleno”, “cruelty free” in tako dalje. A koliko teh izdelkov je dejansko naravnih in kako izločiti tiste, ki to niso?

Kaj v Sloveniji velja za naravno?

V Sloveniji lahko kot naravne ali organske oglašujejo vse izdelke, ki vsebujejo vsaj 2% naravnih sestavin. Čeprav je ostalih 98% samo kemija bo na lepi zeleni embalaži lahko pisalo “Naravno in organsko”. Zato nam napis na embalaži ponavadi ne pove prav ničesar. A ker velika večina ljudi tega ne ve znamke to s pridom izkoriščajo.

Kaj je “Green washing”?

Ker se znamke zavedajo kako popularni so trenutno naravni izdelki nas zavajajo, da mislimo, da so naravni tudi njihovi izdelki, čeprav to niso. Pri embalaži uporabljajo sveže, zelene barve, naravne motive, lahko celo ne uporabljajo embalaže ali je ta papirnata, kar nam podzavestno da misliti, da je izdelek tudi naraven.

Uporabljajo tudi besede kot so naravno, narava, organsko, sveže, vegansko, cruelty free…

Ko kupujete izdelke se pravi ni dovolj le napis na embalaži, lahko pa preverimo sestavine ali se zanesemo na certifikate.

Kateri certifikati garantirajo, da so izdelki popolnoma naravni?

Demeter

Natrue

NCS organic quality (95% naravnih sestavin)

Če izdelek nima certifikatov ali pa jih ne

poznamo pa lahko preverimo sestavine.

A katerim se izogibati in zakaj?

Parabeni/parabens (parabeni so konzervansi, ki so hormonski motilci. Povzročajo hormonske motnje in celo raka)

Umetne dišave/parfum/artificial fragnance (ker zakonodaja ne zahteva, da med sestavinami pišejo kaj točno dišava vsebuje je velika verjetnost, da vsebuje zelo škodljive snovi)

Sodium Lauryl Sulfate/ Sodium Laureth Sulfate (lahko izsušijo kožo, jo dražijo in povzročajo alergije, so pa tudi kancerogeni)

Toluene (Tej sestavini se je še posebej pomembno izogibati v nosečnosti saj povzroča nepravilnosti pri rasti ploda)

Phthalate (Prav tako kot parabeni so hormonski motilci)

PEG (Prav tako kancerogen)

Formaldehid (Raziskave so dokazale povezavo z astmo, zastojem rasti ploda pri nosečnicah in rakom)

Katere naravne izdelke uporabljam jaz?

Ko sem se med nosečnostjo začela poglabljati v naravno kozmetiko sem ugotovila, da je naravnih izdelkov pri nas pravzaprav zelo malo. Enkrat pa me je tašča, ki je vedela, da se izogibam izdelkom, ki niso naravni prinesla Weleda paket za mamice in dojenčke. Takrat sem za Weledo že slišala, nisem pa bila redna uporabnica. Malo sem se poglobila v njihove sestavine in to je bilo to. Od takrat ne menjam več. Vse sestavine so popolnoma naravne, ne uporabljajo pesticidov in delajo tako, da ne škodujejo ljudem, naravi ali živalim. Več o tem sem napisala tukaj leta kasneje, ko sem imela možnost obiskati Weledine vrtove v Nemčiji-> https://melitaivana.wordpress.com/2019/07/10/blogerski-izlet-z-weledo/

Za konec bi dodala še, da tudi jaz ne uporabljam samo 100% naravnih izdelkov. Sploh pri ličilih, ki jih uporabljam res redko nisem tako “pridna”. Se pa vseeno, ko se le da izogibam vsem škodljivim izdelkom, saj ne škodujejo le nam ampak tudi okolju.

Zelo bom vesela, če z mano delite katere znamke naravne kozmetike so vaše najljubše!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s